W związku z medialnym, bezprzykładnym atakiem na wykonującego z pełnym zaangażowaniem swój urząd Rzecznika Praw Obywatelskich dr hab. Adama Bodnara z powodu oświadczenia wydanego przez Krajowy Mechanizm Prewencji Tortur przy Rzeczniku Praw Obywatelskich dotyczącym zatrzymania i traktowania mężczyzny podejrzanego o zabójstwo w Mrowinach, Stowarzyszenie Sędziów THEMIS wyraża pełne poparcie dla jego działań, mających na celu ochronę godności każdej osoby.

Organy państwa powinny działać profesjonalnie, bez poszukiwania taniego poklasku, a także z poszanowaniem praw przynależnych każdemu, bez względu na stawiane zarzuty i emocje, które mogą towarzyszyć konkretnej sprawie.

Tego wymaga cywilizacyjny standard kulturowy.

Niegodne jest dyskredytowanie działań Rzecznika powołanego do ochrony praw każdego obywatela, poprzez instrumentalne wykorzystywanie tragedii osób pokrzywdzonych i ich rodzin.

Dlatego nieustannie należy podkreślać wartość domniemania niewinności i rolę niezawisłych sądów w ostatecznym, rzetelnym i pozbawionym emocji rozstrzygnięciu sprawy.

Zarząd Stowarzyszenia Sędziów Themis